Próchnica jest pozornie niegroźną chorobą. Warto jednak wiedzieć, że próchnica zębów może przerodzić się w dużo trudniejsze schorzenia, na przykład – nieodwracalne zapalenie miazgi. Początkowo mała plamka na zębie może spowodować, że konieczna będzie ekstrakcja zęba lub przeprowadzenie nieprzyjemnego leczenia kanałowego.
Rozsądnie jest zapobiegać powstawaniu próchnicy. Może jednak zdarzyć się, że niezależnie od naszych starań, próchnica mimo wszystko pojawi się na zębie. Dowiedz się, w jaki sposób próchnica zębów może być leczona i co trzeba robić, aby próchnica zębów nie pojawiała się.
Jakie są objawy próchnicy zębów
Próchnica zębów różni się objawami, w zależności od etapu rozwoju, na którym znajduje się ta choroba. Próchnica najpierw przejawia się białymi plamkami, ciemniejącymi na skutek barwników zawartych w jedzeniu. Próchnica zębów na tym etapie jest łatwo uleczalna – wystarczy wykonać zabieg, który nazywa się remineralizacja.
Dalsze etapy są dużo trudniejsze w leczeniu. Z czasem, w przypadku rozwoju choroby, pojawi się ubytek próchnicowy, którego leczenie wymaga borowania. W konsekwencji, nieleczona próchnica może dotrzeć do miazgi, gdzie dojdzie do jej zakażenia.
Leczenie próchnicy zębów
Remineralizacja polega na leczeniu próchnicy początkowej, polega na nałożeniu na zęby lakieru lub żelu bogatego w fluor. Fluor sprawi, że powstałe ubytki zostaną zrekonstruowane. Ten rodzaj leczenia przeprowadza się, gdy próchnica jest na pierwszym etapie – jest to etap, w którym nie doszło jeszcze do pojawienia się ubytków próchnicowych. Leczenie poprzez remineralizację jest całkowicie bezbolesne i łatwe w wykonaniu.
Dalsze etapy próchnicy wymagają borowania. Borowanie, potocznie nazywane wierceniem, to zabieg podczas którego usuwa się skażone tkanki zęba. Usunięte tkanki zęba są zastępowane wypełnieniem, na przykład plombą kompozytową. W tym przypadku można zastosować również lakier lub specjalny żel, jednak ich zastosowanie stanowi jedynie sposób na skrócenie zabiegu, a nie na całkowite wyeliminowanie potrzeby wiercenia.
Jak zapobiegać próchnicy?
Próchnica zębów jest chorobą powiązaną z dietą pacjenta. Próchnica zębów często pojawia się u pacjentów, którzy spożywają dużo słodyczy, owoców, a także cukrów w innych formach. Nie bez powodu – ten rodzaj pokarmu stanowi dla szkodliwych bakterii idealną pożywkę. Z tego powodu, formą zapobiegania rozwoju próchnicy jest między innymi zredukowanie ilości spożywanych pokarmów bogatych w cukier. Warto je zastąpić na przykład produktami białkowymi. Białka nie stanowią pożywki dla bakterii, podobnie jak tłuszcze.
Próchnica zębów, a konkretnie – szansa na to, że próchnica wystąpi, może być redukowana poprzez regularne odbywanie skalingu i piaskowania. Skaling i piaskowanie to zabiegi, które mają na celu usunięcie, między innymi, kamienia nazębnego z zębów. Kamień nazębny jest miejscem, w którym gromadzą się szkodliwe bakterie, przez które powstaje próchnica, dlatego im mniej znajduje się go na zębach, tym lepiej.